asociatia@eduarts.ro
0766 426 770
Cyberbullying-ul, dusmanul tacut din spatele activitatilor online ale copiilor
Cyberbullying-ul este un comportament abuziv care s-a dezvoltat in mediul online si s-a raspandit o data cu accesul din ce in ce mai facil la tehnologie a copiilor si a persoanelor de orice varsta. Cyberbullying-ul poate sa se intample oriunde, oricand. Se poate intampla pe platformele de schimb de mesaje, pe retelele de socializare, pe platformele de jocuri online si pe telefoanele mobile. Acest comportament are rolul de a speria, infuria sau umili pe cei vizati in repetate randuri. Printre aceste comportamente se numara transmiterea de mesaje suparatoare sau jignitoare, amenintari, raspandirea unor fotografii rusinoase sau minciuni pe retelele de socializare, copierea identitatii unei persoane si transmiterea in numele acesteia de mesaje rauvoitoare.
Agresiunea de tip bullying fata in fata se poate petrece concomitent cu cel din mediul online dar spre deosebire de bullying, cea din mediul online lasa amprente (inregistrari) care pot sa fie utile in stoparea agresiunii fata de copii, adolescenti si tineri.
Toti prietenii mai fac glume intre ei dar este foarte greu sa iti dai seama daca glumeste sau doreste sa te raneasca cu orice pret. Copii sunt cei mai vulnerabili in mediul online si pot sa cada oricand victimele unor persoane rauvoitoare. Acestea pot sa fie colegi, prieteni sau chiar adulti in toata firea care prin amenintari doresc sa determine copii sa faca diverse lucruri pentru a scapa de agresor. De exempu, un copil poate sa devina victima unei persoane rauvoitoare care prin amenintari si presiuni psihologice poate sa il determine pe copil sa ii ofere datele cardului parintilor, astfel incat sa sustraga bani din conturile de economii si din cele principale. Atunci cand agresiunile se petrec in mediul online si copii sunt tinta principala, efectele psihologice pot sa fie deosebit de grave si pot sa duca la situatii tragice pe care nici un parinte nu si le-ar putea imagina.
Este foarte important ca orice parinte sa aiba un anumit control asupra dispozitivelor pe care le utilizeaza copii acasa sau la scoala pentru a putea elimina astfel de situatii care pot aparea oricand, cu foarte multa usurinta. Copii, de cele mai multe ori vor alege sa nu vorbeasca despre aceste lucruri deoarece se simt amenintati de agresori si acestia din urma isi joaca rolul atat de bine incat copii practic devin niste marionete ale manipularii si actelor lor rauvoitoare.
Atunci cand agresiunea se petrece in mediul online, copii pot sa fie in pericol chiar sub ochii parintilor. Iar situatiile acestea pot sa para a fi unele fara scapare si pot sa se intinda pe perioade mari de timp. Efectele se resimt la nivel fizic (oboseala, insomnii, dureri de stomac, etc.), psihic (suparare, frustrare, stanjeneala, rusine, frica, etc.) dar si emotional (rusine, pierderea interesului pentru lucrurile care ii plac, apatie, etc.).
Sentimentul acela ca cineva are un control asupra propriei tale libertati pot sa fie o povara destul de mare pe umerii unui copil si adeseori, este greu de suportat. In cazuri extreme, cyberbullying-ul poate duce la suicid.
In primul rand, parintii pot sa observe schimbarile de comportament ale copiilor si sa gaseasca modalitati prin care pot sa afle care sunt lucrurile care il supara pe copil cel mai mult. Comunicarea este singura cale prin care parintii pot sa afle cel mai concret ce se intampla iar pentru acest lucru este nevoie sa se cladeasca o relatie bazata pe incredere intre parinti si copii. Si scolile pot contribui foarte mult la eliminarea acestui fenomen prin oferirea de suport copiilor care au nevoie sa discute cu cineva de incredere, sa ofere posibilitatea de consiliere, sau sa se incurajeze copii intotdeauna sa discute despre problemele lor cu profesorul lor preferat sau o persoana in care au incredere.
Totodata, este important ca cei mici sa fie informati in permanenta ca daca sunt victimele directe ale unei agresiuni in mediul online pot sa discute intotdeauna cu o persoana care lucreaza la un serviciu de asistenta pe astfel de situatii in tara.
Daca agresiunea se petrece pe retelele de socializare, atunci copii trebuie instruiti sa cunoasca ce trebuie sa faca: sa raporteze comportamentul agresiv, sa blocheze persoana respectiva sau sa se adreseze autoritatilor in cazul in care situatia poate sa degenereze. Parintii si profesorii trebuie sa le aminteasca in mod constant copiilor ca raportarea situatiilor de agresiune, chiar si pe cele din mediul online trebuie sa le raporteze si trebuie sa fie informati in permanenta despre solutiile pe care le au la indemana pentru a face acest lucru. De asemenea, trebuie sa fie incurajati sa isi ajute prietenii care se confrunta cu astfel de situatii si, la randul lor sa ii incurajeze spre comunicare. Nu este niciodata in regula ca cineva sa agreseze o persoana, indiferent de varsta iar raportarea cazurilor abuzive poate sa ajute ca experienta utilizatorului pe platformele respective sa fie una mai buna si mai sigura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *